maandag 9 april 2012

Geocaching

Sinds enkele maanden zijn doe ik aan Geocaching. Kort en bondig gezegd is Geocaching een een moderne spelvariant van het oude spel "zoek de schat" (cache = schat). Je gebruikt je mobiele telefoon met GPS en een speciale APP om een schat te zoeken. Deze schat, veelal een waterdicht doosje met daarin een logboek en eventuele kleine voorwerpen om te ruilen, is door iemand anders op een speciale plaats verstopt.

Wil je meer weten? Bekijk dan onderstaand Youtube filmpje.


Je kunt natuurlijk ook de startershandleiding (WIKI) bekijken van de website geocaching.nl


A) Aanmelden en installeren App Voordat je kunt geocachen, moet je eerst je telefoon gebruiksklaar maken. Dat begint met het aanmaken van een account op www.geocaching.com (join. Vervolgens ga je op zoek naar een geschikte App. Er zijn verschillende Apps te krijgen, voor zowel iPhone, Android als Windows 7. Sommige Apps zijn gratis en voor sommige Apps moet je betalen. Op mijn Samsung Galaxy S2 (Android) heb ik C:Geo geïnstalleerd, een gratis App waarmee ik tot op heden alle 'schatten' prima heb kunnen vinden.


Zie voor meer informatie:
B) Op zoek naar de schat
Als de Apps zijn geïnstalleerd, kun je erop uitgaan om een te zoeken.
 1. Opstarten
  Je begint met het opstarten van GPS, de App c:geo. Klik vervolgens op 'Dichtbij'


 2. Selecteer een cache:
  Uit de lijst met 'caches' (in de buurt) kies je er één die je wilt gaan zoeken. Klik vervolgens onderaan het scherm op omschrijving. Daar vindt je een hint. Deze is gesleuteld weergegeven. Als je over een geocaching account beschikt, kun je de hint bekijken door erop te klikken. Klik vervolgens op Logboek om te bekijken of de cache recent nog is gevonden. Je vindt daarbij tevens informatie over de afstand naar de cache.

  Klik ten slotte op de instellingentoets van de je telefoon (touch button links onderaan je telefoon). En  klik op Navigeer.

 3. Op zoek naar de schat
  Selecteer 'Toon op kaart' om de cache in Google Maps te bekijken. Loop, rij of fiets vervolgens in de richting van de cache. De GPS-positie is redelijk nauwkeurig. Echter, de locatie kan enigszins afwijken van de locatie op de kaart (ervaring ± straal van 5 - 15 meter). Een handige tip is wel dat de schatten veelal op een duurzame, veelal waterwerende plek zijn verstopt (o.a. in ijzeren object, hekwerken, vlaggenmasten, verkeersbord, etc.).

 4. Logboek bijwerken:
  Als je de schat hebt gevonden, is het leuk dit te delen. Vooral voor de plaatser van de schat is het leuk te weten dat zijn/haar schat is gevonden. Dit doe je door een logboek bericht te plaatsen. Dit doe je als volgt. Klik op de (lijst met) cache(s). Klik vervolgens op de cache die je hebt gevonden. Klik op de instellingentoets van de je telefoon (touchbutton links onderaan). En klik op logboek.Klik op notitie en geef aan dat je de schat hebt gevonden. Vul vervolgens een tekst in. Klik ten slotte op Post log om het bericht te plaatsen.  NB. C:Geo houdt op basis van je logboek bij welke schatten je hebt gevonden en welke niet.
Wil je meer weten, kijk dan op:
 1. http://www.geocaching.com
 2. http://ww.geocaching.nl
 3. http://www.geocaching.nl/maps/DisplayCachemaps.php (overzicht caches in Nederland)
 4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Geocaching
 5. http://www.thebestofgeocaching.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten