woensdag 15 december 2010

iPad in het onderwijs

Deze week de eerste ervaring opgedaan met het gebruik van de iPad tijdens presentaties. Ik moet zeggen, het is me erg goed bevallen. Op mijn desktop computer heb ik met PowerPoint een presentatie gemaakt. Vervolgens heb ik de PowerPoint in de cloud gezet via mijn DropBox account (zie artikel over Dropbox van 06-03-2010).

Op mijn iPad heb ik via de Dropbox-app de presentatie zichtbaar gemaakt en vervolgens geopend met Keynotes (presentatietool voor de iPad). Zodra je Keynotes opstart, krijg je rechts bovenaan het scherm een afspeelpictogram te zien. Zodra je daar op drukt, start de presentatie op het scherm (mits je natuurlijk een VGA-kabel op je iPad hebt aangesloten). 

In versie 3 van de iPad software kreeg je bij Keynotes alleen pijlen zichtbaar voor 'dia vooruit' en 'dia terug'. In versie 4.2  krijg je de dia's geheel in beeld. Tevens heb je de mogelijkheid om het de 'huidige dia' en de 'volgende dia' in beeld te brengen. Dit is een erg handige functie die je ondersteunt bij het slaan van bruggetjes in tussen de ene en de andere dia.

Schermafbeeldingen van Keynotes op de iPad

Tijdens de presentatie kun je eenvoudig overschakelen naar bijvoorbeeld een YouTube-filmpje. Tijdens het overschakelen van Keynotes naar YouTube gaat het scherm even op zwart. Echter, zodra je het filmpje van YouTube start, wordt de beamerfunctie weer geactiveerd. Erg handig.

Een klein nadeel vind ik de keuze van Apple om de VGA-projectie voorzieningen te beperken tot slechts een klein aantal Apps. Tijdens het bekijken van de APP-store zag ik wel enkele Apps voor het tonen van de web-browser. Deze heb ik echter nog niet uitgeprobeerd. 

Iemand ervaring? 

3 opmerkingen:

  1. Maar ging het nu beter en/of makkelijker dan wanneer je de presentatie met een note/netbook gehouden zou hebben?
    Ik zie in je verhaal geen reden om in het vervolg m'n presentaties met de iPad te gaan doen.
    Omschakelen naar youtube waarbij het beeld even op zwart gaat?
    Ik vertoon filmpjes binnen m'n presentatie zonder wat dan ook te hoeven switchen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Willem, dank voor je reactie. Ga grotendeels met je reactie mee. Echter, ten eerste hebben (onze) docenten niet altijd een (eigen) notebook en sinds kort wel een iPad, die ze bij lessen in meerdere gebouwen makkelijker mee kunnen nemen. In een dergelijke situatie is het handig om ook te kunnen presenteren.
    Dus het gaat niet om een systeem dat een notebook moet vervangen, maar om de mogelijkheid om in specifieke situaties de beschikking te hebben over een presentatiemiddel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De docenten wel een iPad maar geen notebook? Ze slaan dus gewoon een fase over?
    Maakt me wel heel nieuwsgierig waar je werkt!

    BeantwoordenVerwijderen