dinsdag 23 maart 2010

Joomla, ideale omgeving voor het maken en beheren van websites.

Ooit als vereniging, school of andere organisatie een website ontwikkeld en beheerd? Knelpunten die je dan bekend voorkomen zijn dan bijvoorbeeld: "wie kan en mag de HTML-bestanden bijwerken als er nieuwe informatie is?", "Hoe kunnen we eenvoudig documenten en/of foto's toevoegen?", etc. Met andere woorden, allemaal beheersvraagstukken.

Een Content Management Systeem is dan een uitkomst. Bij het ontwikkelen van de website bouw je éénmalig een omgeving en verder kun je diverse personen rechten geven om inhoud te plaatsen. Hiervoor heb je geen programmeerkennis (o.a. HTML) nodig. Via een tekst-editor kun je vrij eenvoudig tekst (en afbeeldingen) aan een website toevoegen.
Joomla is zo'n CMS. De naam is een "fonetische spelling van het Swahiliaanse woord 'jumla' dat staat voor 'allen tezamen' of 'als een geheel'" (zie ook http://www.dutchjoomla.org/). Joomla! is één van de meest gebruikte CMS-systemen met als voordelen:
a. eenvoudig te installeren
b. makkelijk te beheren
c. betrouwbaar

Bovendien zijn er via websites als http://extensions.joomla.org/ tal van uitbreidingen (plugins, componenten en modules) te vinden waarmee je de mogelijkheden van je website optimaal kunt benutten. Het gaat om uitbreidingen als: agenda, klok, downloads, weblinks, etc.

Enkele voorbeelden van websites die met Joomla! zijn gemaakt zijn:
Ook grote(re) bedrijven gebruiken Joomla voor het beheren van hun website:
Wil je meer weten over Joomla, kijk dan eens op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten