woensdag 9 december 2009

Online Educa Berlin 2009 - Mobile Learning

"Learning on the move" was een apart thema van de Online Educa Berlin (OEB) van dit jaar.

"Mobile learning as a way to provide just-in-time and just-in-case learning opportunities for workers, students, pupils and lifelong learners interested in having access to learning when and where they need it."

Tijdens het congres werd aandacht besteed aan (a) de rol van mobiele telefoons als hulpmiddel bij het leren, (b) het gebruik van eBooks and eReaders en (c) "learning beyond classrooms" (en de rol die telefoons, GPS en PDA's daarbij kunnen spelen). Opvallend is wel dat het terrein nog vrij nieuw is. Diverse pioniers proberen op verschillende manieren mobiele devices voor onderwijsdoeleinden in te zetten. Echter, veelal is het niet duidelijk of het nu om leerprocessen gaat of om het organiseren van het leren.

Enkele voorbeelden van "learning beyond classrooms" zijn:
  • Mobile Flashcard learning; medisch vraag- en antwoordspel met video's/foto's (Patrick Blum, inside Unternehmensgruppe, Germany:): Klik hier voor de Slideshare presentatie.
  • Gebruik van de mobiele telefoon binnen de context van diergeneeskunde. Studenten maken foto's van leersituaties, uploaden deze via de telefoon en krijgen feedback van medestudenten en docenten.
  • Gebruik van de telefoon voor "Language learning" (video Educause presentatie G. Cooney).
  • Gebruik van de mobiele telefoon voor het bekijken van weblectures (specifieke videobestanden voor de mobiele telefoon).
Tijdens het congres tevens een presentatie gezien van Aaron Wasserman over iStanford, een mobiele applicatie waarmee op instituutsniveau alle services van de universiteits campus worden ontsloten (cijfers, inschrijven voor cursussen, rooster(wijzigingen), communicatie, awarenss, etc.). Een interessante applicatie, waarbij het vooral gaat om de organisatie van het onderwijs. Achterliggend doel is alle services die op campusniveau worden ontsloten, aan te bieden via een mobiel platform.


Zie voor meer informatie (en video's):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten