vrijdag 4 november 2011

Tools voor word clouds

Op 23 november 2009 heb ik een artikeltje geschreven over Wordle, een tool voor het maken van een 'word cloud' of woordweb. Binnen ontwikkelen we momenteel een leergang voor didactiek in een digitale leeromgeving. In deze leergang maken we onder meer gebruik van word clouds (o.a. activeren voorkennis, introductie lesthema). Tijdens het ontwerpen, ontdekte ik dat er (logischerwijs) veel meer (online) tools voor het maken van 'word clouds' bestaan, zoals:

 1. ABCya!
  Ook wel 'word clouds for kids' genoemd. ABCya! is een grafisch aantrekkelijke tool met opties voor het bewerken van lettergrootte, lay-out en kleur. Het meest interessante van ABCya! vind ik de 'save' button, waarbij je woordweb wordt opgeslagen als afbeelding. De afbeelding kun je vervolgens verwerken in bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie of digitale leeromgeving.
 2. TagCrowd
  Een standaard online tool voor het aanmaken van 'word clouds'. Twee interessante features. Ten eerste is het mogelijk een lijst met woorden op te stellen die niet mogen worden opgenomen in de cloud. Daarnaast kun je ervoor kiezen vergelijkbare begrippen te groeperen. Deze functionaliteit werkt alleen met Engelstalige begrippen.
 3. Tagxedo
  Met Tagxedo kan op basis van verschillende bronnen een 'word cloud' maken. Het aardige aan deze tool is de mogelijkheid om op basis van een TwitterID een cloud te maken. Tevens biedt Tagxedo mogelijkheden om de 'word cloud' in een bepaalde vorm te presenteren (spraakballon, appel, Het eindresultaat kan op verschillende manieren worden verwerkt (afbeelding, print, website).
 4. Pagemon
  Dit is de meest basic tool, die een word web maakt van een complete webpagina. De tool biedt wel de mogelijkheid om aan te geven wat de minimale woordlengte moet zijn. Daarmee worden bijvoorbeeld lidwoorden automatisch buitengesloten. Via de rechtermuisknop (doel-opslaan-als) kan de Wordle als afbeelding worden opgeslagen.
Onderstaande Wordle is een word cloud van deze Blog, gemaakt met Pagemon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten