maandag 18 april 2011

Tablet stoot laptop niet van troon...

Met interesse las ik afgelopen week op Nu.nl het artikel "tablet stoot laptop niet van troon" gelezen. Het artikel beschrijft een onderzoek van DisplaySearch dat het marktaandeel van de tablet de komende jaren nog verder zal stijgen. Deze stijging zal naar verwachting invloed hebben op het marktaandeel van de laptop. Volgens DisplaySearch zal het marktaandeel van de tablet in 2015 niet groter zijn dan de laptop. In 2015 weten we of deze voorspelling uitkomt. Terecht zegt de auteur van Nu.nl dat de uitkomsten met een korreltje zout moeten worden genomen, omdat een meerjarenvoorspelling ten aanzien van technologische ontwikkelingen erg lastig is.

Veel interessanter vind ik echter de achterliggende reden of oorzaak van deze voorspelling. Door welke eigenschappen en/of functionaliteiten of juist het ontbreken ervan blijft de tablet qua marktaandeel achter op de notebook? Binnen mijn arbeidsorganisatie maken we gebruik van zowel laptops als tablets (iPad). Beide voorzieningen worden intensief gebruikt. Echter, er zijn geen plannen om de één als vervanger van de ander te gaan gebruiken. Maar waarom dan niet?

De reden zit verscholen in de belangrijkste eigenschappen van zowel de tablet als de laptop. Beide apparaten zijn mobiel en (vrij) compact. Voor de tablet pleit vooral (a) de capaciteit van de accu (iPad +/- 10 uur, notebook veelal max 3 uur), het continue 'aan'-staan van het apparaat en het snel beschikbaar hebben en/of versturen van informatie (www, mail, social media, etc.). Een ander voordeel van de tablet is dat het 'minder aanwezig' is tijdens bijvoorbeeld vergaderingen. Een laptop neemt - zeker als er stroom nodig is - vrij veel ruimte in op tafel. De tablet daarentegen neemt niet meer ruimte in dan een notitieblok.

De laptop kan over het algemeen worden gezien als een volwaardige computer, die vrij gemakkelijk kan worden vervoerd en waarmee eenvoudig een breed scala aan werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Zo is de laptop in de basis zeer geschikt voor rapportages (tekstverwerken). De tablet is daar - mede door de beperkte mogelijkheden van de huidige apps - minder goed voor te gebruiken. Een laptop biedt over het algemeen ook meer ondersteuning bij het geven van presentaties. Zeker in combinatie met een draadloze muis of presenter. De huidige tablets bieden ook presentatie-functionaliteit. Echter, door het vrij beperkte hoeveelheid intern geheugen van de huidige tablets, verloopt het werken met grote PowerPoint-bestanden niet altijd naar wens. Maar dat zal zeker gaan veranderen.
Samengevat, lijkt het erop dat de tablet en de laptop niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Dit kan natuurlijk veranderen als de tablet betere apps voor tekstverwerking krijgen of als de accucapaciteit van betaalbare laptop meer capaciteit heeft (vergelijk de Macbook Pro).
 

2 opmerkingen:

  1. Wat me opvalt in je verhaal is dat je niet een keer de netbooks noemt als aparte groep?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Willem, klopt. Wel aan gedacht. Toch niet gedaan. Twee redenen. 1) het oorspronkelijke artikel op Nu.nl beschrijft ook alleen de tablet en de laptop, 2) de netbook is alleen handzamer in vervoer. Echter, aspecten als levensduur accu, opstarttijd zijn ook van toepassing op de netbook. Bovendien zijn de meeste betaalbare netbooks ook minder snel/krachtig dan een laprop.

    BeantwoordenVerwijderen